Ingen kan väl ha missat e-ciggen eller vejpen, som verkar ha vuxit explosionsartat bland folk därute. Den största skillnaden är att e-ciggen inte är lika hälsofarlig som den vanliga ciggen, men ska vi prata om det här med lukten en stund?

De flesta rökare kan nog känna igen sig i känslan av att rökandet har fått en otrolig social stigmatisering de senaste åren. Cigglukten hänger kvar ett tag och väller in som ett moln för dina kollegor som själva inte röker, medan du själv inte ens känner av att du luktar rök och tror ett tuggummi hjälper. Men här är en ny situation: du sitter och jobbar och plötsligt luktar rummet godis. Du börjar kolla dig omkring, men ingen godisskål står framme. Istället står någon och fyller på sin vejp med e juice, alltså den vätskan du har i e-ciggen.

E-cigg lockar många

Många verkar tycka att vanliga cigg luktar för illa

Nu när till och med Metro går ut med att det är lika farligt att vara städare som att röka ett paket cigg om dagen i tio år vet man inte riktigt vad man ska tro längre.

Det inte bara luktar bättre, utan ska enligt forskning vara ett mindre hälsofarligt alternativ. Ändå verkar e-ciggen uppröra, en del menar att de är minst lika farliga som vanliga cigaretter. Problemet ses också som att det är just de goda smakerna i e juicen som gör att många unga lockas till att köpa. Det är lätt att handla dem på nätet, även om aktörerna riktar sig till folk som vill sluta röka vanliga cigaretter.
Det är för coolt, menar man, och det gör att man bör se över hur man kan kontrollera åldern på den som beställer e-cigg från nätet:

– Vi är bekymrade eftersom ungdomar tycker det är häftigt och provar av nyfikenhet. E-cigaretter innehåller nikotin och kan därför vara en inkörsport till vanligt tobaksbruk, säger Miia Vuolama. – svt.se