Homestyling är nästan ett måste idag, i alla fall för den som ska sälja en bostad i någon av de större städerna. Men så har det inte alltid varit. För inte så länge sedan var homestyling något pinsamt. Förändringen har gått snabbt.
Det går att sälja en lägenhet utan att stajla den. Det gäller inte minst om den ligger i ett attraktivt område, eller i en stad där det är brist på bostäder. Men homestyling höjer nästan alltid värdet på bostaden som ska sälja. Som fotograf får man ofta förfrågningar om att fotografera bostäder som ska ut till försäljning, och se stajlas alltid innan de läggs ut på Hemnet. Det är inte ovanligt att man målar eller tapetserar om en lägenhet, som kanske renoverades bara ett år tidigare. Det låter som slöseri, men faktum är att det nästan alltid är en investering, i alla fall i storstäderna. På mindre orter är det vanligt att mäklaren gör en enklare styling, genom att exempelvis plocka bort hälften av möblerna och hänga upp andra tavlor.
En gång i tiden trodde många att homestyling mest handlade om att ”puffa till kuddar”. Det var i mitten av 90-talet, när homestyling kom till Sverige från USA. I det stora landet i väster hade företeelsen dock funnits sedan 70-talet. Idag är frågan dock om det inte är större i Sverige än i Förenta staterna idag. Den svenska bostadsmarknaden har sett en prisökning som är nästan unik i världen. Idag är en bostad ofta en investering på ett helt annat sätt än för bara tjugo eller trettio år sedan, och då blir det angeläget att få så mycket som möjligt vid en försäljning. Här kommer stylisterna in i bilden.
Förutom att vi vill maximera förtjänsten vid en försäljning är vi svenskar också mycket intresserade av inredning, och man kan titta på bilderna i mäklarnas annonser för att få inspiration till sitt eget hem. De stajlade interiörerna i annonserna är också en bra spegling av inredningstrenderna i stort.
När homestyling kom till Sverige var synsättet ungefär att en lägenhet som stajlades var mindre attraktiv, och att man var tvungen att ”fuska” för att få den såld. Idag handlar homestyling snarare om att stimulera köparens fantasi och drömmar. Den som är spekulant på bostaden ska kunna projicera sina idéer på bostaden som visas, det är därför möbleringen är så luftig.
En bransch på tillväxt
Troligen kommer valet av stylist och fotograf snart att vara lika viktigt som valet av mäklare, och vi kommer troligen att se mer och mer styling även på mindre orter. Om det är svårt att sälja en bostad kan stajlingen vara det som får den att sticka ut från mängden. Redan idag stajlas en del fritidshus även utanför de mest attraktiva områdena, och den här utvecklingen kommer naturligtvis att fortsätta. De sociala medierna gör också att bilder och annonser sprids på ett annat sätt än tidigare, och det ökar intresset för homestyling ökar ytterligare.
Så om du funderar på att byta bana, och börja arbeta med homestyling, då tycker jag att du ska slå till.