Ingen som är modeintresserad, och som tillbringar åtminstone en del av sommaren i Svea Rike, har undgått att den klassiska gummiklädda regnjackan är tillbaka på bred front. Detta är till stor del en enskild svensks förtjänst.

Alexander Stutterheim hittade sin morfars gamla regnrock, och tyckte att det fanns en lucka att fylla i den svenska modevärlden. Att säga att det blev en succé är närmast en underdrift, och den ursprungliga modellen, Stockholm, har fått sällskap av gummerade plagg och liners med namn som Zinken, Kumla och Leksand.

Man skulle kunna tro att det mest var svenskar som var intresserade av denna typ av plagg, med tanke på hur den svenska sommaren, hösten och våren kan se ut. Men tydligen inte. Ett av de nyare italienska modehusen, Marni, har bidragit med sin känsla för färg till Stutterheims kommande kollektion. Det blir också lite andra snitt än vi är vana vid, bl.a. en regnrock i anorakmodell, och en rock med korta, vida ärmar. Kanske inte det mest praktiska för en tur ut i skärgården i ihållande regn, men i stan funkar det ju.

Mer om samarbetet finns att läsa i den här artikeln i Bon.